Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych

Już od kilkunastu lat w październiku obchodzimy święto bibliotek szkolnych, które z czasem, z jednodniowego wydarzenia, przekształciło się w Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych – najdłuższe święto w szkole, ogłoszone nie po to, by wyróżnić nauczycieli bibliotekarzy czy polonistów, ale przede wszystkim skierowane do wszystkich uczniów – czytelników, użytkowników biblioteki czy osób poszukujących informacji.

Z tej okazji czytelnia naszej biblioteki szkolnej zmieniła swój wygląd nie do poznania! Na stołach pojawiły się opadłe liście w kolorach jesieni, ozdobione skłaniającymi do refleksji cytatami o czytaniu, roli książek w rozwoju ludzkości czy też o zasługach biblioteki w procesie zdobywania wiedzy.

Na wprost wejścia przykuwa uwagę ekspozycja przypominająca rozłożoną księgę, zawierającą ilustrowaną historię Święta Bibliotek Szkolnych. Tuż obok znajduje się nowa wystawa prezentująca największe i najmniejsze książki, a także ciekawostki skłaniające do refleksji nad sensem publikowania wydawnictw popularnonaukowych w XXI wieku, takich jak Wikipedia :).

Dodatkową atrakcją czytelni jest prezentacja związana z uroczystością przyznania po raz siedemnasty literackiej nagrody Nike. W 2013 r. tą prestiżową nagrodę otrzymała pochodząca z Wałbrzycha pisarka Joanna Bator, za osadzony w polskich współczesnych realiach kryminał pt. „Ciemno, prawie noc”. Więcej na temat nagrodzonej publikacji oraz genezy samej „Nike” można przeczytać, zapoznając się z treścią wystawy w naszej czytelni.

Przy okazji zachęcamy wszystkich czytelników do sięgnięcia po inne wartościowe książki, nagrodzone tą statuetką w poprzednich latach.

W naszej bibliotece są dostępne następujące tytuły:

Gnój” Wojciecha Kuczoka,

Traktat o łuskaniu fasoli” Wacława Myśliwskiego,

W ogrodzie pamięci” Joanny Olczak-Ronikier.

Wystawki oraz cały wystrój czytelni dla uczczenia Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych przygotowała pani mgr Krystyna Herudzińska. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia biblioteki, zapoznania się z treścią wystaw oraz oczywiście do korzystania ze zbiorów – w myśl słów Rabindranatha Tagore’a:

„Biblioteka jest wielka przez swą gościnność,

a nie przez swe rozmiary”.

J. Krochmalska

Bibliotekarz szkolny